Dit jaar organiseert Foodlab Zeeland heuse cooking battles, dé horecavakwedstrijden van Zeeland. Gedurende de twee beursdagen krijgen zowel leermeesters & leerlingen als mbo-studenten de kans om hun talent te laten zien aan een vakkundige jury. 

De Zeeuwse Mossel Trofee 
Op de eerste beursdag staat de black-box centraal. Leermeester & leerling geven acte de présence en gaan samen de uitdaging aan om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten. Uiteindelijk bepalen de vakjuryleden wie er met de prestigieuze Zeeuwse Mossel Trofee naar huis gaat. 

Deelnemende restaurants zijn o.a.: 

  • Restaurant Mezger te Domburg - Sander de Jonge en Eric van Tilburg
  • Restaurant Fris te Haarlem- Wouter Verheijen en William Deege
  • Restaurant de Mug te Middelburg- Nick van Eijk en Max Prevoo
  • Brasserie de Olmen te Serooskerke- Alex Minderhoud en Yannick Verstraate
  • Hotel-Restaurant de Blanke Top te Cadzand - Thijn van den Berk en Dieter Cardinael
  • Restaurant Valenzia te Eindhoven - Pim Weterings en Rik Hoevenaars
  • Restaurant Ratatouille Food and Wine* - Adriaan van der Zwaard en Tom Groothuysen
  • Restaurant ’t Amsterdammetje* te Loenen aan de Vecht - Marco van der Wijngaard en Yentl van Gilst

De Zitle Bokaal 
Tijdens de tweede beursdag wordt er gestreden om de Zilte Bokaal. Welke school is het beste in koken en serveren? Zowel de kookkunsten als het gastheerschap van de mbo-studenten op niveau 3 zullen worden beoordeeld. 

De deelnemende scholen zijn o.a.: 

  • ROC Amsterdam te Amsterdam
  • Albeda college te Rotterdam
  • Zoomvliet college Hotelschool Bergen op Zoom
  • Hotelschool ter Duinen te Koksijde
  • College Hotelmanagement en Gastronomie Scalda te Middelburg
  • ROC Gilde opleidingen te Venlo
  • Arcus College te Heerlen 
  • ROC Leijgraaf te Cuijk (alleen met een keukenteam)

Bekende professionals jury Cooking Battles
Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland.
Zij beoordelen de kunsten van zowel leermeesters & leerlingen als mbo-studenten.

Topkok Paul Fagel neemt plaats in de jury van Foodlab Zeeland Cooking Battles. Hij behaalde een Michelinster als chef-kok met restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en vertoonde zijn kunsten sinds 1993 net over de provinciegrens in restaurant Het Arsenaal in Naarden. In 2015 is hij gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten als meesterchef en docent.

Claudia Brevet beoordeelt dit jaar de studenten op hun gastheerschap. Als Gastvrouw van het jaar 2018 wordt zij geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding.
Dit werd beloond met drie Michelinsterren voor haar Restaurant Inter Scaldes***.

Naast Brevet neemt ook Blanche Vinke plaats in de jury. Al 25 jaar runt zij met haar man Edwin De Kromme Watergang**. Al vanaf de start
staan voor haar ‘vriendelijkheid en gemoedelijkheid’ centraal. Iets wat zij meeneemt in haar gastvrijheid.

Takis Panagakis en Bibi Kuyp vormen het jonge duo van de jury. Hun ervaring in diverse sterrenkeukens komt goed van pas in hun
Griekse droomrestaurant Elea. Panagakis beoordeelt de talenten op hun kookkunsten. Kuyp let juist op de bediening en klantvriendelijkheid.

Het Zeeuwse talent uit de keuken: Jeffrey Laarberg. Hij is Souschef en de rechterhand van Jannis Brevet in Restaurant Inter Scaldes***.
Ook dong hij mee voor een plek in de finale van S. Pellegrino Young Chef in Milaan. Als Zeeuws talent kan hij dan ook niet ontbreken in de jury.

SVH Meesterkok Sjaak Jobse is op maandag 5 maart ook aaanwezig en is jury tijdens de cooking battles om de Zeeuwse Mossel Trofee. Tijdens zijn carrière was hij onderdeel van het Nederlandse wedstrijd team koken en is hij over de hele wereld geweest. Mede hierdoor heeft hij een dikke dossiermap met oorkondes en diploma’s wat getuigt van zijn success.


[*pagetitle]