Dit jaar organiseert Foodlab Zeeland voor de vijfde keer de populaire Cooking battles: de strijd om de Zeeuwse Mossel Trofee en de Zilte Bokaal. Dé horecavakwedstrijden van Zeeland! Tijdens de twee beursdagen krijgen zowel profs en student als MBO-studenten de kans om hun talent te laten zien aan een vakkundige jury.

Foodlab Zeeland

Foodlab Zeeland is een organisatienetwerk met horecaondernemers, producenten, leveranciers van het Zeeuwse regionale product, overkoepelende organisaties en kenniscentra die samenwerken met het vmbo en mbo-horeca-onderwijs. Dit zijn partners die allemaal dezelfde doelen nastreven. Het project Foodlab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs en op de behoefte van het bedrijfsleven. 

Binnen Foodlab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaat impact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af. 

Ook tijdens onze activiteiten en wedstrijden houden we vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruik maken van zoveel mogelijk lokale leveranciers staat centraal. 

 

Battle profs en student

Op de eerste beursdag geven profs en student acte de présence en gaan samen de uitdaging aan om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten. De vakjuryleden bepalen vervolgens wie er met de prestigieuze Zeeuwse Mossel Trofee en de prijs voor beste gastheer/gastvrouw naar huis gaat. 

Deelnemende restaurants: 

 • Restaurant Zarzo* te Eindhoven
 • Blueness te Cadzand-Bad
 • Pure C** te Cadzand
 • Mia's Restaurant & Lounge te Axel
 • Restaurant Elea te Rijswijk
 • Restaurant Valenzia te Eindhoven
 • Restaurant Ratatouille Food and Wine* te Haarlem
 • Restaurant La Vie te Terneuzen

 

Jury

 

 

Willem Himmelreich

Jurylid keuken

Meesterkok

Sjaak Jobse

Jurylid keuken

Meesterkok

Taks Yuen Jurylid bediening  Eigenaar Restaurant Mei Wah

 

Bekende professionals jury Cooking Battles

Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland.

Taks Yuen, eigenaar Mei Wah Eindhoven. Bezieler en passievol verdediger van de Chinese keuken in Mei Wah is Taks Yuen. Alles uit de zee is hier de specialiteit, zoals ook vaak in Hong Kong het geval is. GaultMillau: ‘De keuken van Mei Wah is precies, divers en rijk. Chinese gerechten van het hoogste niveau.’ Zijn moeder staat ook al 53 jaar in de keuken.

Sjaak Jobse, Pensionado, SVH Meesterkok. Sjaak Jobse is in een zorginstelling SVH Meesterkok te worden waarin hij als eindpresentatie een buffet maakte met wild; topkoks als Cas Spijkers, Wynand Vogel en Dick Sinnema waren onder de indruk. Hij mocht zelfs in het Nederlandse wedstrijdteam koken en is daarmee de hele wereld over geweest. In het begin werd er op hem neergekeken omdat zorginstellingen een slecht imago hebben, maar gaandeweg werd hij steeds meer erkend. Sjaak Jobse heeft mede hierdoor een dikke dossiermap met oorkondes en diploma’s wat getuigt van zijn successen. Hij is sinds vorig jaar met pensioen en nu al voor honderd dingen gevraagd: optreden op beurzen, jureren bij kookwedstrijden, lesgeven, noem maar op.

 

De Zilte Bokaal

Tijdens de tweede beursdag wordt er gestreden om de Zilte Bokaal. Welke hotelschool is het beste in koken en serveren? Zowel de kookkunsten als het gastheerschap van de mbo-studenten op niveau 3 worden beoordeelt. 

De deelnemende scholen: 

 • Arcuscollege
 • Gildeopleidingen Roermond
 • Albeda College Horeca & Toerisme
 • Zoomvliet Hotelschool
 • ROC van Amsterdam
 • Hotelschool Ter Duinen (BE)
 • Brillat-Savarin-Schule (OSZ Gastgewerbe) (DE)
 • Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie

 

De Jury bestaat uit:

Jury    

Jeffrey Laarberg

Vakjury keuken

Inter Scaldes***

Takis Pangakis

Vakjury Keuken

Elea

Marcel Glas

Vakjury Wijn/Spijs

Oud Reuchlin & Boelen Wines

Claudia Brevet

Vakjury bediening

Inter Scaldes***

Blanche Vinke

Vakjury bediening

De Kromme watergang**

Bibi Kuyp

Vakjury bediening

Elea

 

Bekende professionals jury Cooking Battles

Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland.

Claudia Brevet beoordeelt dit jaar de studenten op hun gastheerschap. Als Gastvrouw van het jaar 2018 wordt zij geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding. Dit werd beloond met drie Michelinsterren voor haar Restaurant Inter Scaldes***.

Naast Brevet neemt ook Blanche Vinke plaats in de jury. Al 26 jaar runt zij met haar man Edwin De Kromme Watergang**. Al vanaf de start staan voor haar ‘vriendelijkheid en gemoedelijkheid’ centraal. Iets wat zij meeneemt in haar gastvrijheid.

Het Zeeuwse talent uit de keuken: Jeffrey Laarberg. Hij is Souschef en de rechterhand van Jannis Brevet in Restaurant Inter Scaldes***. Ook dong hij mee voor een plek in de finale van S. Pellegrino Young Chef in Milaan. Als Zeeuws talent kan hij dan ook niet ontbreken in de jury.

Takis Panagakis, eigenaar & chef-kok. "Met Elea wil ik gasten een nieuw soort keuken bieden en andere smaken laten beleven. Die nieuwe keuken weerspiegelt mijn visie op koken, mijn Griekse achtergrond en mijn ervaringen bij sterrenrestaurants. Daardoor zijn mijn gerechten goed doordacht en innovatief. Niet direct herkenbaar als Grieks, wel vol Griekse elementen. Zoals de nadruk op pure smaken en verse producten. Bij Elea wil ik gasten laten kennismaken met mijn kookstijl en laten dineren op hoog culinair niveau, tegen een betaalbare prijs."

 


[*pagetitle]