Dit jaar organiseert Foodlab Zeeland voor de vijfde keer de populaire Cooking battles: de strijd om de Zeeuwse Mossel Trofee en de Zilte Bokaal. Dé horecavakwedstrijden van Zeeland! Tijdens de twee beursdagen krijgen zowel profs en student als MBO-studenten de kans om hun talent te laten zien aan een vakkundige jury.

Foodlab Zeeland

Foodlab Zeeland is een organisatienetwerk met horecaondernemers, producenten, leveranciers van het Zeeuwse regionale product, overkoepelende organisaties en kenniscentra die samenwerken met het vmbo en mbo-horeca-onderwijs. Dit zijn partners die allemaal dezelfde doelen nastreven. Het project Foodlab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs en op de behoefte van het bedrijfsleven. 

Binnen Foodlab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaat impact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af. 

Ook tijdens onze activiteiten en wedstrijden houden we vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruik maken van zoveel mogelijk lokale leveranciers staat centraal. 

 

Battle profs en student

Op de eerste beursdag geven profs en student acte de présence en gaan samen de uitdaging aan om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten. De vakjuryleden bepalen vervolgens wie er met de prestigieuze Zeeuwse Mossel Trofee en de prijs voor beste gastheer/gastvrouw naar huis gaat. 

Deelnemende restaurants: 

  • Restaurant Zarzo* te Eindhoven
  • Blueness te Cadzand-Bad
  • Pure C** te Cadzand
  • Mia's Restaurant & Lounge te Axel
  • Restaurant Elea te Rijswijk
  • Restaurant Valenzia te Eindhoven
  • Restaurant Sinne* te Amsterdam
  • Restaurant La Vie te Terneuzen

 

Jury

 

 

Willem Himmelreich

Jurylid keuken

 

Sjaak Jobse

Jurylid keuken

Meesterkok

Frans Gerrits  Jurylid keuken Meesterkok Unilever Foodsolutions
Taks Yuen Jurylid bediening Eigenaar Restaurant Mei Wah
Mike Dooms Jurylid wijnspijs Sommelier De Kromme watergang**
Moniek Vreeke Jurylid wijnspijs  Vinoloog
Edwin Loos Jurylid pers Hoofdredacteur 
Margot Verhaagen Jurylid pers Redacteur
Klik hier voor meer informatie over de Juryleden

 

De Zilte Bokaal

Tijdens de tweede beursdag wordt er gestreden om de Zilte Bokaal. Welke hotelschool is het beste in koken en serveren? Zowel de kookkunsten als het gastheerschap van de mbo-studenten op niveau 3 worden beoordeelt. 

De deelnemende scholen: 

  • Arcuscollege
  • Gildeopleidingen Roermond
  • Albeda College Horeca & Toerisme
  • Zoomvliet Hotelschool
  • ROC van Amsterdam
  • Hotelschool Ter Duinen (BE)
  • ROC Friesepoort te Sneek
  • Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie

 

Jury    

Jeffrey Laarberg

Vakjury keuken

Inter Scaldes***

Takis Pangakis

Vakjury keuken

Elea

Frans Gerrits

Vakjury keuken

Unilever Foodsolutions 

Marcel Glas

Vakjury wijnspijs

Oud Reuchlin & Boelen Wines

Koen van der Plas

Vakjury wijnspijs

Inter Scaldes***

Claudia Brevet

Vakjury bediening

Inter Scaldes***

Blanche Vinke

Vakjury bediening

De Kromme watergang**

Bibi Kuyp

Vakjury bediening

Elea

Klik hier voor meer informatie over de Juryleden 

[*pagetitle]