Het verhaal van Dirk en Toon Steijaert uit Nieuw Namen leest bijna als een jongensboek. Ruim twee jaar geleden, toen de coronapandemie losbarstte, besloten zij eenmalig wat verse friet te maken met de aardappelen van hun eigen land. Inmiddels is ZVL Friet een gewaardeerd product; niet alleen bij particulieren thuis, maar ook in tal van horecazaken. “Mensen waarderen de korte keten tussen de lokale boer en het bord; de herkomst is bekend. Bovendien, verse friet smaakt zoveel beter dan friet die uit een fabriek rolt.”
Toen de aardappelprijzen twee jaar geleden fors on-deruit gingen, besloten Dirk en Toon Steijaert hun mooie kwaliteitsaardappelen op een andere manier aan de man te brengen. De eenmalige actie bij par-ticulieren viel zodanig in de smaak, dat er al snel een vervolg kwam, en nog één en nog één. “We bezorgden de friet overal zelf. Leuk was dat op een gegeven moment ook horecazaken naar onze friet begonnen te vragen. Zo startten we met ZVL Friet.” Een gouden greep blijkt nu. Dirk en Toon liften hiermee mee op de toenemende vraag naar lokale kwaliteitsproducten. “De reis van grond tot bord houden we zo kort en puur mogelijk. Zo blijft de kwaliteit, vanaf de teelt tot de verpakking, zonder toevoegingen gegarandeerd. ZVL Friet is inmiddels in diverse supermarkten verkrijgbaar. Zelf leveren we onze friet bij restaurants, hotels en cafetaria’s in Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant. We werken daarnaast met enkele groothandels samen voor leveringen in Zuid-Nederland en de Vlaamse grensstreek.”
Vers en vers voorgebakken friet
Toon vertelt dat zijn broer en hij goed luisteren naar de wensen van horecaondernemers. Zo concludeerden zij dat alleen het aanbieden van verse, gesneden friet niet voor elke ondernemer een passend aanbod was. “We begrijpen dat het veel horecazaken ontbreekt aan tijd, ruimte en mankracht om onze friet zelf voor te bakken. Om voor hen een aantrekkelijk product te hebben, bieden we daarom ook voorgebakken friet aan. Al onze friet is zodoende vers en vers voorgebakken verkrijgbaar, in verschillende diktes en zowel met als zonder schil. De friet is zeven tot negen dagen houdbaar.”
Waardering voor ambachtelijk product
Het succes van ZVL Friet hebben Toon en Dirk vooral te danken aan de waardering van de gasten voor hun ambachtelijke verse frieten. Behalve de lokale oorsprong en de duurzame teelt, waarderen ze de authentieke smaak. “Het is best vreemd dat veel koks topkwaliteit leveren wat betreft hun vis, vlees en salades, maar er dan wel fabrieksfriet bij serveren. Daarmee doen ze afbreuk aan het gerecht en dat is zonde. Wij weten dat gasten onze friet echt superlekker vinden. Logisch, je proeft dat er veel zorg en aandacht in zit.”
Hele keten in eigen hand
Inmiddels is aardappeloogst van dit jaar afgerond. Toon en Dirk zijn erg te spreken over de kwaliteit van de aardappelen die van het land zijn gekomen. Deze gaan nu de opslag in. “We hebben een nieuwe schuur gebouwd, waarin we koelcellen hebben om de aardappelen op de juiste temperatuur te bewaren. Verder brengen we daar ook productienaartoe. Zo hebben we alles wat we doen onder één dak. Voor ons is het belangrijk om de hele keten in eigen hand te hebben, zodat we de kwaliteit en service optimaal kunnen garanderen. En de smaak natuurlijk, want daar draait het om bij goede, verse friet.”
Bron: Hap & Tap