Plasticvrij terras: handige toolkit
Steeds meer horecaondernemers maken de overstap naar plasticvrije terrassen. De gemeente Amsterdam heeft een toolkit ‘Plasticvrij terras’ ontwikkeld. Hierin vind je de best-practices en tips over hoe deze ondernemers de alternatieven van wegwerpplastics in de praktijk gebruiken. Zo kunnen we van elkaar leren hoe we van wegwerpplastics afkomen.
Single-use plastics zijn licht van gewicht en waaien gemakkelijk weg. Toch wordt er op terrassen (vaak onbewust) nog veel gebruik van gemaakt. Het is dan ook niet gek dat er op stranden, in zee, in grachten en op straat nog veel deze plastic items (zoals honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekverpakkingen) worden gevonden, terwijl er voldoende alternatieven zijn. Steeds meer horecaondernemers nemen de stap om geen wegwerpplastics meer te gebruiken. Door single-use plastic te weren van je terras lever je een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid zwerfafval.
Wat levert een plasticvrij terras jou op?
Goede PR voor eigen zaak en gebied
Via steeds verder aangescherpte wetgeving wordt het gebruik van wegwerpplastic gereguleerd. Als ondernemer kun je hier op wachten, of zelf proactief de stap nemen naar een plasticvrij terras. Dit draagt bij aan een duurzame uitstraling naar gasten.
Economische voordelen
Sommige ondernemers denken dat de overstap naar een plasticvrij terras duur is, terwijl het in veel gevallen niet meer kost en je zelfs kun besparen. Daarnaast scheelt het in veel gevallen in (bedrijfs)afval, waardoor aan die kant ook kosten kunnen worden bespaard. Voorbeelden van besparing:
- Refuse/reduce: wat je niet gebruikt hoef je ook niet in te kopen. In sommige gevallen kunnen wegwerpplastics helemaal weggelaten worden. Denk aan niet-verpakte koekjes en het (waar mogelijk) weglaten van rietjes. Verpakkingen kosten de producent ook geld, waardoor verpakkingsvrije varianten vaak goedkoper zijn.
- Re-use: Wanneer je wegwerpverpakkingen vervangt voor herbruikbare verpakkingen, leidt dit in veel gevallen tot kostenbesparing. Er is vaak wel een voorinvestering nodig, zoals in het geval van theezeefjes voor losse thee, of melkkannetjes voor losse melk. Daar staat tegenover dat je de voedsel- en drankwaren vaak in bulk inkoopt, wat vaak (veel) goedkoper is: denk aan losse thee en melk uit een pak/koffieapparaat, in plaats van los verpakte thee en melk cups. Daardoor bespaar je op termijn. Daarnaast bieden leveranciers soms goedkopere (of zelfs gratis) items bij hun product, zoals bierbekers of theezeefjes.
- Reductie van bedrijfsafval: wanneer je verpakkingen weglaat, of wegwerpverpakkingen vervangt door herbruikbare varianten, leidt dit tot minder bedrijfsafval.
Download de toolkit
De gemeente Amsterdam heeft een toolkit ontwikkeld die jou helpt om invulling te geven aan een plasticvrij terras. De toolkit is hier te vinden.