header_2020.jpg

Zeeuwse innovatie: een plastic mosselbak die volledig te recyclen is

Zeeuwse innovatie: een plastic mosselbak die volledig te recyclen is

Een plastic mosselbak die volledig recyclebaar is. Dat kon lange tijd niet, maar nu wel. Verpakkingsspecialist Weststrate uit Middelburg ontwikkelde een topsealfolie die van dezelfde soort plastic is gemaakt als de bak. Aquamossel-Triton heeft de nieuwe folie getest op één en twee kilo bakken. ,,Die werkt net zo goed als de oude folie”, zegt directeur Julien Barbé.

Wie mosselen lust, kent ongetwijfeld de vacuümbakken die in de supermarktkoeling liggen. Al zo’n twintig jaar is dat de standaard verpakking voor verse mosselen. Voor de mosselverwerker en de consument is het een handige verpakking. Voor een recyclingbedrijf is het een nachtmerrie. De topfolie bestaat uit drie soorten plastic die zich moeilijk laten scheiden. De folie zit ook nog eens muurvast aan de bak. Die haal je er niet zomaar af.

Folie is het probleem

Jasja de Bree, verkoopmanager van verpakkingsspecialist Weststrate, legt uit waarom. ,,Het probleem zit hem in folie waarmee de bovenkant van de mosselbak luchtdicht wordt afgesloten. Die bestaat uit drie soorten plastic: pet, nylon en polypropyleen. De onderste laag is polypropyleen, het zelfde plastic als waarvan de bak is gemaakt. Door de folie kort te smelten, wordt die laag polypropyleen als het ware aan de bak gelijmd. De toplaag van pet voorkomt dat de folie geheel doorsmelt. De nylon tussenlaag zorgt voor stevigheid zodat de scherpe mosselen de folie niet kunnen beschadigen. Zo’n drielaags folie werkt op zich goed, maar is door de drie verschillende soorten plastic nauwelijks te recyclen.”

Retail

Dat is nu verleden tijd dankzij de innovatie die Weststrate het afgelopen jaar ontwikkelde: een mosselbak uit één soort plastic, namelijk volledig polypropyleen. De Bree:  ,,Ons bedrijf is continu op zoek naar innovaties die verpakkingen duurzamer maken. Daarbij komt dat de retail, en denk dan onder meer aan supermarkten en groothandels, steeds meer vraagt om verpakkingen die volledig te recyclen zijn. Richtlijnen voor producenten worden steeds strenger.”

Smeltmoment

Maar hoe maak je een mosselbak van zogeheten monoplastic die dezelfde eigenschappen bezit als een bak met drielaags folie? De Bree: ,,Daar hebben we een jaar lang energie in gestoken, samen met een fabrikant waarmee we nauw samenwerken.  We kwamen uit op een combinatie van verschillende soorten polypropyleen. De grootste uitdaging was het smeltmoment op de verpakkingslijn. Dat vereist meer precisie. Het is echter gelukt.”

20 procent dunner

En niet alleen dat. De innovatieve folie is ook nog eens 20 procent dunner dan de standaard drielaags folie, maar net zo sterk en, prettig voor de klant, niet duurder.  Ook het gewicht per mosselbak daalt licht. ,,Als de totale mosselverwerkende industrie deze bak gaat gebruiken, levert dat een besparing op van 100.000 kilo plastic per jaar”, zegt De Bree.

Voorsprong

‘Proefkonijn’ Aquamossel-Triton, die van meet af aan interesse had in de nieuwe folie, is enthousiast over de volledig recyclebare mosselbak. Het Yersekse bedrijf ziet dat als een mooie stap op weg naar verduurzaming. Directeur Barbé: ,,We willen nog grondig testen of de folie vanwege de spankracht ook goed werkt op verpakkingen van vijf kilo. Daarnaast gaan we na hoe goed de folie kan worden bedrukt. Veel afnemers vragen om een bedrukt etiket. Onze intentie is wel om volledig over te stappen op deze folie.”

Bron: www.pzc.nl