Steel jij straks de show met kerst? Naast de overheerlijke gerechten en lekkere dranken, is het natuurlijk ook leuk om er iets bij te vertellen. Daarom presenteren wij acht weetjes waarmee je de show steelt aan tafel tijdens kerst. 

The big bird
Maar liefst 87% van mensen uit het Verenigd Konikrijk smullen van een ‘big bird, een kalkoen. Meer dan 500 jaar geleden door William Stickland naar Engeland gehaald. Henry VII was de eerste die kalkoen at met kerst. Pas in de jaren ’50 werd het ook echt de standaard.

Baantjes trekken met een karper?
Staat er bij jou karper op het menu? Dan brengt dat geluk, volgens Poolse legendes. In Polen laten ze een karper dagenlang zwemmen in een badkuip. Soms gaan kinderen zelf mee in bad! Hiermee zou de modder moeten worden afgespoeld, zodat het klaargemaakt kan worden.

Glühwein, volgens Romeins recept
De Romeinen verwarmden hun wijn gedurende de winter. Dat bleek een succes en al snel werd het overgenomen door het gehele rijk. Later werden ook kruiden en bloemen toegevoegd om zogenaamd ziektes te voorkomen.  

Finger lickin' good!
Geen hert of eend, maar kip. In Japan is kip een echte hit. In de jaren ’70 startte KFC een reclamecampagne dat ervoor zorgde dat heel Japan aan de kip gaat tijdens de kerst. Maanden van tevoren reserveren is dan ook een must!

Vechten?
Tijdens Kerst wordt er natuurlijk ook gedronken, maar in een dorp in Peru maken ze het wel heel extreem. Om het jaar daar goed te beginnen, gaan ze na een paar glazen met elkaar op de vuist. Vrede op aarde, zullen we maar zeggen!

Amerikaanse of Duitse augurk?
‘The German Christmas Pickle’ is een Amerikaanse traditie waarbij augurken zijn verstopt in de kerstboom. Als kinderen de augurk vinden, brengt het geluk. Amerikanen zeggen dat deze traditie uit Duitsland komt, maar het is toch echt een Amerikaanse traditie.

Het weegschaalmoment…
Na al het heerlijke eten, komt een tijd van uitbuiken.Tijdens het weegschaalmoment blijkt dat de gemiddelde Nederlander zo’n 2 kg aankomt door de feestdagen. Onze Oosterburen komen slechts 0.37 kg aan. Spanjaarden doen het beter als ons, zij komen 2.3 kg aan.  

Van oliebol naar oliebol
En na de feestdagen, gaan we natuurlijk aan de oliebollen! Een recept dat stamt uit 1667, uit het boek ‘De Verstandige Kock, of zorgvuldige Huyshoudster’. Deze recepten bevatten overigens minder calorieën als krentenbollen. 135 kcal tegenover 167 kcal. Een goede reden om er een stuk of acht te nemen. Dat is namelijk het gemiddelde per Nederlander.


Acht weetjes waarmee je de show steelt aan tafel