header_2020.jpg

Ben jij al klaar voor de nieuwe regels voor wegwerpplastic?

Ben jij al klaar voor de nieuwe regels voor wegwerpplastic?

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor het gebruik van gratis wegwerpbekers en -bakjes voor eten en drinken onderweg, afhaal en bezorging. We hebben echter gemerkt dat deze regels nog niet voor iedereen duidelijk zijn. Als horecaondernemer is het essentieel dat je hiervan op de hoogte bent. Daarom hebben we alle belangrijke informatie nogmaals voor je uitgelegd.

Wat moet je als ondernemer weten over afhaal en maaltijdbezorging?
Wanneer gasten eten of drinken afhalen of laten bezorgen, moeten ze een extra bedrag betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Je mag deze producten niet meer gratis meegeven. Daarnaast moet je gasten een herbruikbaar alternatief bieden, zoals herbruikbare bakjes of bekers die ze later weer terug kunnen brengen. Je kunt ook het meenemen van een eigen beker of bakje toestaan (bring your own).

Kortom, vanaf 1 juli moet je minstens aan een van de volgende opties voldoen. Deze opties zijn dus verplicht volgens de wetgeving, dus je moet minstens één van de drie opties toepassen in je horecazaak. Je kunt er echter ook voor kiezen om twee of alle opties toe te passen. Het is aan jou, zolang je je maar aan één van deze opties houdt:

  1. Je kunt wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
  2. Je kunt je gasten een keuze bieden: een herbruikbare beker/verpakking of een eenmalige plastic verpakking tegen een meerprijs. Je bepaalt zelf de meerprijs.
  3. Gasten kunnen hun eigen beker of box meenemen (Bring Your Own). Als ze dit niet doen, bied ze dan een eenmalige plastic verpakking tegen een meerprijs aan.

Om een voorbeeld te noemen. De huidige koffiebekers bevatten een plastic coating om lekken te voorkomen. Er is op dit moment geen alternatief op de markt zonder plastic. Wanneer je deze koffiebekers verkoopt, moet je een extra bedrag rekenen. Daarnaast ben je verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of tegen de gast te zeggen dat hij zijn eigen beker mee mag nemen.

Welke regels gelden er in jouw situatie?
Wil je meer weten over welke regels van toepassing in jouw situatie? Via https://minderwegwerpplastic.nl/ vind je meer informatie. Klik hier om te kiezen welke situatie voor jouw geldt en vind informatie die voor jou van toepassing is.

Voldoe je aan de regelgeving?
Ben je benieuwd of je aan de regelgeving voldoet? Of heb je hulp nodig met het toepassen van de nieuwe regels? Dan is er speciaal voor jou als ondernemer een regelhulp wegwerpplastic, ontwikkeld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met de regelhulp krijg je in drie stappen een advies voor jouw situatie. De regelhulp vind je hier:

Help je mee om je gasten te informeren?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat informeert consumenten via de media over de nieuwe regels. Maar jij kunt ook een steentje bijdragen door je gasten actief te informeren. Daarvoor is er een toolkit beschikbaar met verschillende campagnematerialen. Een voorbeeldposter is hieronder te vinden. Help je mee bekendheid te geven aan de nieuwe wetgeving door de posters op te hangen in je zaak?

Bron: Horeca Nederland