Vele restaurants worden in de zonnetje gezet tijdens de uitreiking van de Restaurant Award. Maar wie zijn de chefs van dit moment? Aan de vooravond van de uitreiking, zetten wij de 10 grootste voorbeelden uit de keuken op een rijtje.  

 

Anthony Bourdain, van afwasser tot chef
Hij is begonnen bij de vaatwasser, Anthony Bourdain. Als afwasser startte hij zijn carrière dat uiteindelijk eindigde als Chef-kok bij Brasserie Les Halles in New York. Bourdain wist mensen op geheel eigen wijze te verrassen, zo blijkt uit zijn boek ‘Kitchen Confidential’.

 

Paul Bocuse en Nouvelle Cuisine
Paul Bocuse wordt gezien als de vertegenwoordiger van de ‘Nouvelle Cuisine’: een stijl van koken waarin verse en lichtbereide ingrediënten worden gepresenteerd. Ook wordt hij geroemd om de manier waarop hij studenten opleidt tot top-chefs.

 

Charlie Trotter: politiek of passie? 
Niet afstuderen op politieke wetenschappen, maar je passie achternagaan. Voor Charlie Trotter heeft het zijn vruchten af geworpen. Hij is één van de grondleggers van het TV-programma ‘Masterchef’, bracht 14 kookboeken en drie managementboeken uit.

 

Emeril Lagasse, Creool én Cajun
Emeril Lagasse staat bekend om zijn ‘Creool en Cajun kooktechniek’, een combinatie van de keukens van Louisiana en New Orleans. Lagasse ontdekte zijn talent in een Portugese bakkerij en is nu misschien ’s werelds best verdienende chefs: $150 miljoen per jaar.

 

Alain Ducasse, chef met 21 sterren
Hij is de eerste chef met drie Michelinsterren voor alle drie zijn restaurants. Alain Ducasse begon zijn carrière als chef van Hotel De Paris in Monaco en wist daarna veel succesvolle en innovatieve restaurants op te zetten. In totaal heeft hij 21 Michelinsterren in de wacht gesleept.

 

Vikas Khanna en zijn kookboek van $13.000
Naast zijn restaurant ‘Junoon’ is Vikas Khanna vooral bekend van het duurste kookboek ter wereld. Het koste hem twaalf jaar om een boek samen te stellen over de Indiase keuken. Het boek is $13.000 waard. Er zijn er dan ook slechts 12 gemaakt.

 

Marco Pierre White, jongste chef met 3 sterren
Op 33-jarige leeftijd wist Marco Pierre White al drie Michelinsterren binnen te halen. Daarmee is hij de jongste chef ooit met drie Michelinsterren op zak. Door de klassiek Britse, Franse en Italiaanse keuken te combineren, weet hij een unieke stijl neer te zetten.

 

Heston Blumenthal, de wetenschapper met smaak
Daar waar meeste chefs het eten ermee mooi en smaakvol uit laten zien, is Heston Blumenthal één van de eerste chefs die zich toelegt op de wetenschap. Hij maakt eten dat alle smaakpupillen raakt. Zijn restaurant is bekroond met drie Michelinsterren en zijn wetenschappelijke benadering leverde hem zelfs een plek in de ‘Royal Society of Chemistry’.

 

Celebrity Chef Wolfgang Puck
Deze chef is wat je noemt een ‘Celebrity chef’. Op 24-jarige leeftijd ging hij naar Amerika waar hij Italiaanse en Amerikaanse kookstijlen combineerde met Californische ingrediënten. Hij speelt in diverse Amerikaanse series als CSI en Keeping up with the Kardasians. Dit jaar kreeg hij zijn eigen ‘Walk of Fame’ in Hollywood.

 

Joan Roca i Fontané’s avantgarde
Joan Roca i Fontané weet de traditionele keuken uit te breiden met de zogenoemde ‘avant-garde technieken’. Zo introduceerde hij bijvoorbeeld parfum-koken. Samen met zijn twee broers heeft hij zijn eigen restaurant dat een proeftuin vormt voor dit soort technieken. In 2016 kreeg hij door Restaurant Magazine de Chef’s Choice Award uitgereikt.


De 10 grootste voorbeelden uit de keuken