header_2020.jpg

'De Oosterschelde is het mooiste dat er bestaat'

'De Oosterschelde is het mooiste dat er bestaat'
Het begrijpelijk maken van termen die misschien vaag klinken. Dat was een doel van FoodDelta Zeeland tijdens het diner voor haar strategisch partners en bestuur. FoodDelta Zeeland is een kennis- en innovatienetwerk voor professionals uit de Zeeuwse voedingsindustrie.

De vier belangrijkste thema's waar volgend jaar de nadruk op wordt gelegd zijn Protein Delta Zeeland, Career Delta Zeeland, Digitalisering & Robotisering en Voeding & Gezondheid. Weinig concrete begrippen zo op het eerste gezicht maar toch redelijk makkelijk concreet te maken. "We hebben in Zeeland veel zaken beschikbaar die bij de vier thema's kunnen helpen. Dat maakt onze regio zo uniek," zegt Johan Dourleijn, directeur van Food Delta Zeeland.

Zeeuwse gerechten zijn een makkie

Tijdens het diner kregen de bezoekers gerechten te proeven die op een of andere manier te maken hebben met de vier thema's. Chef-kok Wouter Kik van restaurant Codium bedacht ze: "Ik gebruik waanzinnig veel Zeeuwse invloeden in mijn gerechten dus eigenlijk is dit een makkie."

Eiwittransitie? Gebakken mossselen!

Onder de ambitie Protein Delta Zeeland valt de term eiwittransitie. Een woord dat steeds vaker voorbij komt maar de meeste mensen niets zegt. Het moet er eigenlijk voor zorgen dat er meer duurzame eiwitten van land en zee gegeten worden. En Zeeland heeft er daar veel van. Mosselen bijvoorbeeld. Kik: "Ik heb iets gemaakt met onder meer gebakken mosselen. Daar zitten veel proteïnen in. Ze zijn goed voor de zee en het milieu en gebakken mosselen zijn gewoon altijd superlekker."
 
Dat er in vele sectoren personeelsgebrek is mag geen nieuws heten. Zeeland wil zich graag profileren als een provincie waar veel werk in de voedingssector is. Deze ambitie heeft de internationale naam Career Delta Zeeland gekregen.

Ook aandacht voor buitenlandse studenten

"We moeten ons niet enkel op Zeeuwen richten dat zie je bijvoorbeeld aan de buitenlandse studenten uit Oostenrijk en Portugal die hier in de zomer komen om te helpen bij het personeelsgebrek. Als Food Delta Zeeland zijn we ook een gericht programma begonnen om jongeren die al in food werken te behouden en klaar te stomen voor leidinggevende functies bij bedrijven als CZAV en Zeelandia. Het gerecht dat daarbij hoort bestaat onder meer uit een Zeeuwse oester met zilte salade, gefermenteerde asperge en daslook. Wouter Kik: "Ik wil laten zien hoe mooi Zeeland is. Vanuit de lucht gezien is de Oosterschelde het allermooiste dat er bestaat. Als je dat voor het eerst zien dan wil je daar toch werken?"

Zeewier

Zeegroenten zoals zeewier kunnen een belangrijke rol spelen bij het speerpunt 'voeding & gezondheid'. Tanja Moerdijk van de HZ University of Applied Sciences doet hier al jaren onderzoek naar. Ze raakte rondom het diner dan ook in een geanimeerd gesprek met chef-kok Wouter Kik wiens restaurant Codium vernoemd is naar 'de Rolls-Royce onder de zeewieren'. Ze gaan in de toekomst verder praten over de mogelijkheden om zeewieren nog meer toe te passen in voeding. Bij het gerecht met de lokale vis tarbot zat een bonensalade. Het zout was daarin vervangen door ansjovis omdat dat beter is voor de gezondheid.
 
De laatste gang van het diner had de titel 'peren en appels'. Passend bij het thema digitalisering en robotisering. Een opvallend voorbeeld daarvan is het nieuwe project 'slimme peren'. Een Zeeuws consortium wil dankzij robotisering en kunstmatige intelligentie een sorteer- en  verpakkingssysteem ontwikkelen. Dourleijn van Food Delta Zeeland: "Een mooi voorbeeld van een vooruitstrevend idee waarbij we in Zeeland voorop lopen."

Bron: Omroep Zeeland