header_2020.jpg

Distilleerderij Van Toor, zeflstandelijk en ambachtelijk

Distilleerderij Van Toor, zeflstandelijk en ambachtelijk

Je ziet het niet vaak meer: een zelfstandig ambachtelijk bedrijf waar kleinschalig kwalitatieve mooie dranken worden gemaakt! Zowaar in Vlaardingen waar distilleerder Leo Fontijne de traditionele recepten van dranken met passie maakt! In de voetsporen van familie Van Toor maakt Leo ook nieuwe producten zoals de Torine Gin en Schelvis Pekel. 

Torine Gin, ambachtelijk gemaakt met 12 kruiden
Deze gin heeft en boventoon van rozemarijn en tijm. Een mooie balans van een groot aantal kruiden zoals koriander, jeneverbes, kaneel en kardemom en uiteindelijk een boventoon van moutwijn.
Van 1911 tot 1970 maakte Van Toor, de Torine gazeuse limonade die werd geleverd in een traditionele beugelfles. De traditie zetten we met deze gin voort. Voor de Torine gin is het etiket uit 1911 als uitgangspunt gebruikt en is nu dus in ere hersteld. Een speciale ambachtelijke uitstraling! Een mooie fles om te hergebruiken.

Schelvispekel, de enige echte kruidenbitter 
Schelvispekel is de oudste vissersdrank die verkocht wordt in Nederland. De oorsprong ligt in de 17e eeuw toen vissers uit Vlaardingen op de Noordzee hun eigen drank aan boord maakten. Ze hadden de schelvis geruild met de kruiden van de VOC-schepen die terugkwamen uit Indië. Ze lieten de kruiden in de brandewijn trekken en hadden zo hun eigen sterke drank tegen de kou.

In de 17e eeuw had deze kruidenbiter nog geen naam. Waar komt de naam “schelvispekel” vandaan? Het smaakt noch naar vis noch naar zout. Toen de vissers na de visvangst op de Noordzee weer aan wal kwamen, werden ze begroet door hun vrouwen. Ze vroegen zich af waarom hun mannen zo vaak op hun kotter naar beneden liepen. Om geen argwaan te wekken zeiden de vissers: “De Schelvis ligt in de pekel”! En zo konden de vissers eeuwenlang ongestoord hun eigen Schelvispekel blijven stoken en drinken op hun kotters.

Lees meer over de distilleerderij Van Toor