header_2020.jpg

Hotelschool ter Duinen wint de Zilte Bokaal!

Hotelschool ter Duinen wint de Zilte Bokaal!

Hotelschool ter Duinen is na ontzettend spannende Cooking Battles tijdens de Horecabeurs in Goes verkozen tot beste overall team van het jaar en winnen daarmee de Zilte bokaal. Naast het winnen van ‘beste overall team’ waren er nog meer prijzen te winnen. De prijs voor het beste keukenteam werd gewonnen door Hotelschool Ter Duin. Het beste team bediening ging naar Scalda Middelburg. De prijs voor beste wijnspijs werd gewonnen door Hotelschool Curio. 

Zij gingen tijdens een wedstrijd georganiseerd door samenwerkingsverband Food Lab Zeeland de strijd aan met zes andere mbo-teams vanuit Nederland, België en Frankrijk. De spanning was vanaf de start van de wedstrijd direct om te snijden. Er werd keihard gestreden door de mbo-studenten. De studenten moesten met hun team een viergangenmenu bereiden en serveren voor de vakjuryleden. Het viergangenmenu bestond onder andere uit: een vegan amuse, Zeeuwse slakken, Pieterman en ossenstaart, black-box opdracht van kaas, pastinaak en chocolade. Voor de bediening was er ook extra uitdaging een showtafel, opensteken van platte oester, uitschenken van champagne over 6 glazen en het versnijden van een Zeeuwse kip.  

Na een spannende strijd van vijf uur ging de vakjury in beraad om een winnaar te kiezen. Na stevig overleg werd Hotelschool ter Duinen uiteindelijk benoemd tot beste overall team keuken en bediening van het jaar. Zij hebben uit handen van Cees Pille de Zilte bokaal ontvangen.

De Cooking Battles werden voor het zesde jaar op een rij georganiseerd door Food Lab Zeeland. Food Lab Zeeland is een organisatienetwerk met aan de ene kant bedrijven en organisaties en aan de andere kant het horeca-onderwijs in Zeeland; de vier vmbo-scholen (Lodewijk College in Terneuzen, Nehalennia in Middelburg, Pontes Goese Lyceum, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee) en Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie (mbo). Deze partners streven allemaal dezelfde doelen na. Food Lab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs op de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven om knelpunten in de arbeidsmarkt op te lossen. Food Lab Zeeland wil Zeeland als culinair mekka op de kaart van Nederland en Vlaanderen zetten.

Binnen Food Lab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaat impact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af.

Ook tijdens activiteiten en wedstrijden houden ze vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruik maken van zoveel mogelijk lokale leveranciers staat centraal.