header_2020.jpg

Italiaans eten aan de Zeeuwse haven

Italiaans eten aan de Zeeuwse haven

Sommige restaurants zijn zo verrassend dat je er al je vrienden mee naar toe wilt nemen. Neem Da Roberto. In deze trattoria eet je authentiek Italiaans, maar je kunt er ook pizza bestellen. Bovendien heeft dit restaurant een schat aan rode en witte wijnen in het repertoire. Je hoeft er niet ver voor te reizen, la dolce vita begint in Scharendijke.

Da Roberto is de zaak van de ondernemende Roberto Pitzalis. Hij is geboren op het Italiaanse eiland Sardinië. In zijn trattoria eet je traditioneel Italiaanse gerechten. Roberto is vaak zelf in de keuken te vinden. Al bij zijn opvoeding krijgt hij mee hoe belangrijk een goede maaltijd is. Van zijn moeder leert hij koken. Gevarieerd, seizoens-gebonden, met gebruik van verse ingrediënten. Aan ervaring geen gebrek, de chef zit al meer dan vier decennia in het vak. Maar, goed eten is veel meer dan de maag vullen. Dat weet ook zijn partner Tanja Kievit. Zij stuurt de bediening aan. Zo combineert Da Roberto authentiek eten met Italiaanse gastvrijheid.

Romantiek 
Da Roberto ligt aan het water van de Zeeuwse Grevelingen, naast de jachthaven. Aan één van de tafeltjes in het opvallende achtkantige pand waan je jezelf aan de Italiaanse kust. Vooral in de zomer als je uitkijkt over het water en de zon als een rode bol verdwijnt achter de einder. ''Zomer en winter prachtig’’, zegt Tanja. ''We krijgen dit najaar een vernieuwd terras en we zijn bezig met een serre. Zo kunnen gasten nog langer genieten van mooie avonden.’’

Seizoensgebonden
De kaart van dit restaurant is precies wat je van een Italiaans restaurant verwacht. ''Saltimbocca, ossobuco, melanzane parmigiana, tiramisu’’, somt Roberto op. ''Naast de vaste gerechten serveren we elke dag een wisselend gerecht. Afhankelijk van het seizoen koken we mossels op zijn Italiaans, met witte wijn, citroen, knoflook en peterselie. Of kreeft zoals we het op Sardinië eten, à la Catalana, met tomaat, rode ui en basilicum. Onze Sardijnse kazen en worsten serveren we met pane carasau, Sardijns herdersbrood. Flinterdun en knapperig. Verder bakken we ons eigen brood.’’

Inspiratie
Aan inspiratie heeft Roberto geen gebrek. ''Vanaf november verandert de menukaart. Onze bestsellers breiden we uit met Sardijnse gerechten als speenvarken. We brengen het vlees op smaak volgens de gastronomie van het eiland, met takjes mirte.’’ In Italië heeft elk gebied zijn eigen pasta. Bij Da Roberto kun je uit verschillende soorten kiezen. Een aanrader is de typisch Sardijnse malloreddus of fregola, gecombineerd met bonen en boerenworst. De chef en zijn team koken voor elk wat wils. ''Dit najaar hebben we ook een glutenvrije pasta en pizza op de kaart.’’

Likeur, wijn en smaakmakers
In een aparte kast staan Italiaanse smaakmakers. Gransalsa di carciofi, saus van artisjokharten, cipolla rossa, lange roze uien, maar ook flessen vinsanto del chianti, een fijne dessertwijn. Een andere kast staat bomvol flessen rode en witte wijn, zo’n zestig in totaal. Deels importeert Roberto zelf wijnen uit Italië. Wijnimporteur Bruvino vult dit assortiment aan. ''Het lijkt onmogelijk om daaruit te kiezen’’, zegt Roberto. ''Naast kok ben ik sommelier. Ik maak mijn gasten met liefde wegwijs in de Italiaanse tradities en de smaken van mijn eiland.’’

Bron: Hap & Tap 

Hap&Tap Magazine - The Tosti Club