header_2020.jpg

Zeeuwse juniorkampioenschappen oestersteken

De stichting Zilte Academie Zeeland en Krijn Verwijs Yerseke B.V. hebben het initiatief genomen tot het organiseren van de kampioenschappen op maandag 7 maart tijdens FoodExpo Zeeland in Goes.

De VMBO leerlingen van Nehalennia in Middelburg, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, het Goese Lyceum en scholengemeenschap de Rede uit Terneuzen gaan aan deze wedstrijd meedoen. De beste drie leerlingen per school mogen mee doen met de wedstrijd in Goes.

Om kennis te maken met de smaak van oesters en het opensteken, krijgen zij eerst les van o.a. Nederlands kampioen oestersteken Joost Deurloo van Bru 17, en Manuela de Munck, die tweede werd. Het biedt de leerlingen een unieke kans om kennis te maken met een van Zeelands meest bekende zilte zaligheden.

De jury zal o.a. bestaan uit een vertegenwoordiger van FoodLabZeeland, Joost Deurloo, Bram Verwijs jr, en een vertegenwoordiger van de stichting Zilte Academie Zeeland.

Deze Academie Zeeland zet zich ondermeer in om het onderwijs te ondersteunen op het gebied van koken met Zeeuwse producten. Bij het geven van gastlessen door de ZAZ op VMBO-scholen, bleek dat veel Zeeuwse kinderen nooit in aanraking komen met de prachtige producten die Zeeland heeft. Zo leren ze deze ook niet te waarderen, laat staan om er mee te werken. Daarom faciliteert de ZAZ o.a. onderwijsprojecten.

De ZAZ wordt ondersteund door Founding Partners, waar Krijn Verwijs er een van is.

Ook zijn wij verbonden met verschillende wereld competities oestersteken en handhaven daarom ook de zelfde reglementen. Bij het openen van de oesters komt het aan op snelheid, kwaliteit en presentatie. De 3 koppige jury beoordeelt de geopende oester als volgt:

 Allereerst gaat het om de tijd van het steken van 30 platte Zeeuwse Platte oesters 5 nullen.

  • 4 seconde voor elke oester dat niet is los gesneden van zijn schelp
  • 4 seconde bij gruis in elke oester
  • 4 seconde per oester bij beschadiging van het oestervlees
  • 4 seconde per oester voor aanwezige gruis/schilfers
  • 30 seconde voor elke niet geopende oester
  • 30 seconde voor elke oester met bloed

 * Bij gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Deelnemen?

Je maakt kans om door te stromen naar de NK Oestersteken waar van de nummer 1 en 2 door gaan naar European Oyster Opening Championships en misschien wel  naar het WK.