header_2020.jpg

Meatless wint Zeeuwse PioniersPrijs 2020.

Meatless wint Zeeuwse PioniersPrijs 2020.

Meatless uit Goes, producent van unieke plantaardige vleesvervangende vezels voor de wereldwijde voedingsindustrie, heeft afgelopen zaterdag de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zij winnen daarmee E5.000,- prijzengeld, een oorkonde en een kunstwerk van kunstenaar Henk Vierveijzer. De prijs werd zoals elk jaar uitgereikt tijdens het Jaarevent van netwerk De Zeeuwse Connectie, in de Koorkerk in Middelburg.

Meatless levert haar producten aan voedingsproducenten over de hele wereld en daarmee worden vleesproducten minder vet en minder milieubelastend. Ook is het een belangrijke basis voor veel vegetarische voeding. Een belangrijke bijdrage aan gezondere, duurzamere voeding. Wereldwijd, gewoon vanuit Goes. En met zoveel mogelijk met Zeeuwse toeleveranciers.

Meatless was eerst producent van vleesproducten, maar heeft een aantal jaar geleden resoluut het roer omgegooid, omdat men als een van de eerste de kansen zag van vleesvervangers en duurzame voeding. Na jaren van pionieren was er al een flinke groei ingezet, maar de grote uitbreidingsinvesteringen die in 2019 zijn ingezet bewijzen het blijvende succes en brengen nu al verdere wereldwijze groei. Bewust omgaan met voeding is geen niche meer, maar een steeds algemener fenomeen, wat Meatless vroegtijdig inzag. Men heeft op deze groeiende markt internationaal een unieke positie.

“Jos Hugense met zijn bedrijf is een prachtig voorbeeld van Zeeuwse Pioniersgeest en ondernemerschap. Mooi dat de gedurfde ommezwaai (van traditionele vleesproducten-leverancier naar vleesvervangers) nu zijn vruchten afwerpt. Het was eigenlijk oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, dat is lef en ondernemerschap. Ze laten zien dat bedrijven in Zeeland wereldwijd een voortrekkersrol spelen en vergeten ook hun Zeeuwse basis niet. Ze zijn daarom terecht de winnaar van de Zeeuwse PioniersPrijs 2020.”

Naast de €5.000,- prijzengeld, beschikbaar gesteld door sponsoren Rabobank en Rijkse Accountants, blijkt vooral elk jaar de media-aandacht zeer waardevol voor de genomineerden en winnaars. De prijs werd zaterdag uitgereikt door “Zeeuw buiten Zeeland’ Laurens Simonse, succesvol ondernemer en oprichter & eigenaar van Team Rockstars IT. Deze in het Zeeuwse Breskens geboren CEO kwam naar het event voor het uitreiken van de prijs en het houden van een inspirerend betoog. Hij vertelde de ruim 350 aanwezige

Zeeuwen van binnen en buiten Zeeland op inspirerende wijze over zijn Zeeuwse roots, zijn carriere en zijn beeld van Zeeland. PublieksWinnaar De meeste publieksstemmen waren voor kunstproject Zeeuws Meisje #gelijkheid van Rem van den Bosch, dat de hele wereld overgaat. Een moderne en kleurrijke versie van het bekende Zeeuwse icoon met een nadrukkelijk positief doel: aandacht vragen voor gelijkheid en respect voor onze medemens en daarover de discussie op gang brengen.

Medisol, UC360 en Bevrijdingsmuseum Zeeland waren de andere genomineerden. Ook dit jaar was het een lastige taak voor de jury om uit zoveel diverse inzendingen vijf genomineerden en een winnaar te kiezen. “Er zijn zo veel Zeeuwse parels, mooie initiatieven die met pionieren tot stand zijn gekomen in Zeeland, daar mogen we op zijn. En we moeten dat vooral ook actief uitdragen, wat meer van de daken schreeuwen. Dat is goed voor Zeeland en daarvoor heeft De Zeeuwse Connectie deze prijs in het leven geroepen.”

Eerdere winnaars waren Seaweed Harvest Holland, Zeeuwind, Walhout Civil, VitroPlus/ViVi, OOS International, Zilte Academie, Kustmarathon Zeeland, Snappic en Appelaere.

Meer informatie over Meatless vindt je op: https://www.meatless.nl/