header_2020.jpg

Pure C** uit Cadzand wint De Zeeuwse Mossel Trofee

Pure C** uit Cadzand wint De Zeeuwse Mossel Trofee

Timothy St. Aubeyn en zijn student kok Niels van der Berg van restaurant Pure C** te Cadzand zijn tijdens de Cooking Battles op de Horecabeurs op 9 maart verkozen tot beste professional en student van het jaar en winnen daarmee de Zeeuwse Mossel trofee. Zij gingen tijdens de Cooking Battles voor professional en student georganiseerd door samenwerkingsverband Food Lab Zeeland de strijd aan met zeven andere teams vanuit heel Nederland.

De spanning was vanaf de start van de Battle direct om aan te snijden. Er werd keihard gestreden door de koks van de acht deelnemende restaurants. De professionals en studenten van Restaurant Pure C** te Cadzand, Restaurant La Vie te Terneuzen, Restaurant Smaak & Meer te Maassluis, Brasserie de Cleene Mossel te Bruinisse, Brasserie de Olmen te Serooskerke, Restaurant ’t Amsterdammertje* te Loenen aan de Vecht, Restaurant Babylon te Heerhugowaard en Restaurant Parkheuvel ** te Rotterdam kregen een black-box opdracht met de volgende ingrediënten of opdracht; Amuse met een platte oester, een veganistisch voorgerecht, een tussengerecht met bijvangst vis, hoofdgerecht met Zeeuwse kip en een dessert op basis van groenten, chocolade en thee.

Na een spannende strijd van 6 uur moest de jury in beraad om een winnaar te kiezen. Na stevig overleg werden Timothy St. Aubeyn en Niels van der Berg uiteindelijk benoemd tot beste professional en student kok van het jaar. Zij hebben uit handen van Jo-Annes de Bat de Zeeuwse Mossel trofee ontvangen. Fleur de Meyer en Sylvie Brouwer van Brasserie De Cleenne Mossel te Bruinisse zijn er vandoor gegaan met de prijs voor beste Gastvrouw

De Cooking Battle voor de professionals en hun studenten werd voor het vijfde jaar op een rij georganiseerd door Food Lab Zeeland. Food Lab Zeeland is een organisatienetwerk met aan de ene kant bedrijven en organisaties en aan de andere kant het horeca-onderwijs in Zeeland; de vier vmbo scholen (De Rede in Terneuzen, Nehalennia in Middelburg, Pontes Goese Lyceum, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee) en Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie (mbo). Deze partners streven allemaal dezelfde doelen na. Food Lab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs op de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven om knelpunten in de arbeidsmarkt op te lossen. Food Lab Zeeland wil Zeeland als culinair mekka op de kaart van Nederland en Vlaanderen zetten.

Binnen Food Lab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaat impact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af.

Ook tijdens activiteiten en wedstrijden houden ze vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruik maken van zoveel mogelijk lokale leveranciers staat centraal.