header_2020.jpg

Remco uit Tholen blijft strijden tegen voedselverspilling

Remco uit Tholen blijft strijden tegen voedselverspilling

Over een maand of vijf krijgt Van Duijn Aubergines in Oosterland er tijdelijk een pop-up restaurant bij. Het is een initiatief van Remco Flikweert uit Tholen. Hij strijdt al een aantal jaar tegen voedselverspilling en ziet nu kans om het idee van pop-up restaurant, waarmee hij al even rondliep, uit te werken. “Zelf kan ik niet echt goed koken, maar studenten van de HAS-opleiding Food Design gaan de gerechten ontwerpen, dus dat komt goed.”

De eerste stappen in de strijd tegen voedselverspilling zette Remco in 2017, toen hij Zeeuws Rood oprichtte. Met het bedrijfje gaf hij onverkoopbare tomaten een tweede kans. Dat doet hij tegenwoordig nog steeds, al is het inmiddels via de app Too Good To Go. “Daar verkoop ik naast tomaten ook appels en peren.”

Rwanda
Remco, in 2017 nog student maar inmiddels afgestudeerd aan de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness van de HAS Hogeschool, geeft tegenwoordig (teelt)advies. In Nederland onder andere over certificeringen, nullozing, investeringsvraagstukken en andere onderwerpen waarmee telers bij hem aankloppen. Ook is hij veel in het Afrikaanse Rwanda te vinden met zijn bedrijf Green Works Flikweert. “Als je daar ziet dat ze voedsel te kort komen en wij hier makkelijk goed voedsel weggooien, dan zet dat wel aan tot nadenken.” Het wereldvoedselsysteem zoals wij dat nu kennen, dat is volgens Remco niet echt toekomstbestendig. “Er is veel voedselverspilling, niet alleen omdat er veel eten weggegooid wordt, maar ook omdat er in de rijkere landen vaak overmatige consumptie is, in feite ook een vorm van verspilling.”

Geen tekort
Het probleem is dat er lang niet altijd op de goede plek geteeld wordt en ook de voedselverdeling te wensen overlaat. “Er is volgens mij namelijk geen tekort”, aldus Remco. “De keten is simpelweg niet optimaal georganiseerd. Dichter bij de bron telen zou bijvoorbeeld uitkomst kunnen bieden, iets wat je mondjesmaat steeds meer ziet gebeuren. Toch zou Nederland als het aan mij ligt daar veel meer op moeten focussen. De kennis en kunde om in uitdagende klimaten goed te telen, die hebben wij hier namelijk.”

Bedrijvenavond
In de pop-upweek in mei organiseert Remco samen met Van Duijn Aubergines op 14 mei een bedrijvenavond. “Op die avond hoop ik met onder meer een flinke groep telers te sparren over voedselverspilling en manieren om dat tegen te gaan. Er zal een aantal sprekers zijn, ik zal mijn eigen ervaringen delen en uiteraard is er goed eten van dichtbij de bron.” Remco houdt zich aanbevolen voor tips, adviezen en sprekers die zich willen aanmelden. Een mailtje sturen aan remflik@hotmail.com volstaat. Net als voor wie zich wil aanmelden voor de bedrijvenavond, ook dat kan per e-mail. Alle andere dagen is het pop-up restaurant open voor alle bezoek.

Bron: https://bit.ly/37dgxrL