header_2020.jpg

Wijnen van gepassioneerde wijnmakers

Wijnen van gepassioneerde wijnmakers

2020, een bijzonder jaar op vele vlakken. Als interimmanager ben ik normaal met hele andere dingen bezig, maar daar bracht dit jaar een beetje verandering in. Een liefhebber van goede wijn was ik al jaren, en ik heb met veel plezier en interesse enige jaren geleden de opleiding SDEN 3 van de Stichting Wijnonderwijs Nederland gevolgd bij Claudia van Dongen (wijnpassie.nl) Wat ik ook graag doe is reizen, en samen met mijn vrouw Karin bezoek ik dan meestal wel een aantal lokale wijnboeren om te genieten van alle mooie en ambachtelijke wijnen die je niet in supermarkt of bij de grote wijnhandelaren vindt. Stuk voor stuk bijzonder gedreven mensen met passie voor de wijnen die ze maken. Door de jaren hebben we zo best wel wat van deze wijnboeren leren kennen.

Op een gewone donderdagmiddag in oktober zat ik met een goede vriend en collega-ondernemer te brainstormen over de toekomst en daar heb ik het besluit genomen om al deze dingen samen te brengen in Down to Earth products. Ik ben meteen gaan bellen en mailen naar een aantal van de wijnboeren die ik kende en hoewel sommige van hen nog nooit met buitenlandse handelaren hadden gewerkt, waren ze bijna allemaal enthousiast over ons credo: Wijnen van gepassioneerde wijnmakers met respect voor onze planeet.

Vervolgens ben ik in sneltreinvaart in de wereld van accijnzen, e-commerce, digital marketing etc. gedoken. Binnen recordtijd is er opslagruimte gehuurd, een logo gemaakt, een website gemaakt en alle administratieve verplichtingen zijn afgerond dan wel in gang gezet. En last but not least zijn de eerste pallets voorraad besteld. Down to Earth products importeert sinds 2020 wijnen uit Italie en sinds kort ook Spanje. Voor ons is duurzaamheid naast kwaliteit het belangrijkste kenmerk. Wij importeren wijnen van relatief kleine wijnboeren, die (nog) niet allemaal in staat geweest zijn om het label “biologisch” op hun wijnen te verkrijgen, maar wel allemaal met de zelfde zorg voor de natuur en dus zonder chemische bemesting of bestrijdingsmiddelen hun druiven kweken. Ze laten zich hierbij graag ondersteunen door de natuurlijke vegetatie en insecten. Wij zullen op de Horecabeurs wijnen van een 5-tal wijnproducenten presenteren, waarvan 2 hun Nederlandse primeur beleven op de beurs. Een aantal van onze veelal gastronomische wijnen presenteren wij daar exclusief voor de horeca.